5 tips voor de beginnende onderwijsassistent

In dit artikel ga ik het hebben over de eerste week dat je gaat stage lopen als onderwijsassistent.  Je bent natuurlijk nieuw en vraagt je af wat je moet doen. Wat zijn handige tips voor

een beginnende onderwijsassistent?

 

Tip 1: Zorg dat je al wat onderzoek heb gedaan naar de school waar je stage loopt, zoals wat voor school is het? Wat voor wijk is het waar de school staat? Hoe groot is de school?  Waar is de school precies? Zodat je op tijd aanwezig bent. Je kan dit vinden op de site van de school. Verdiep je in de visie van de school, maar verdiep je ook in de leeftijdsgroep waarin jij gaat stage lopen.

Tip 2: Neem contact op met je stagebegeleider/ leraar die voor jouw stageklas staat. Zorg dat je samen goed kan communiceren, en dat je altijd alles met elkaar kan delen over de kinderen en hun vorderingen. Vraag altijd om belangrijke informatie over de leerlingen die in jouw klas zitten, zodat je weet wie wat heeft: dyslectie, ADHD/ADD, pdd-nos, allergieën.

Tip 3:  Wordt geen vrienden met de leerlingen. Je moet onthouden dat jij hun juf/ meester bent. Doe je dit wel? Dan gaat het meestal fout als je ze wilt corrigeren, zullen ze niet willen luisteren. Wees dan strenger en probeer boven de leerlingen te staan.

Tip 4: Ga met zin naar je stage. Ga je met tegenzin naar je stage? Dat merken de kinderen aan je en dat is slecht voor de situatie tussen jou en de kinderen, ze vertrouwen je niet meer en houden afstand van je.

Tip 5: Haal als onderwijsassistent niet te veel dingen op je hals. Merk je dat je te veel taken hebt als onderwijsassistent? Ga met je begeleider in gesprek en overleg met hem/haar of er wat taken kunnen worden veranderd.

Dit waren de tips en ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Heb jij nog tips dat je denkt: die hoort er zeker weten bij! Plaats ze dan hieronder in de reacties! 😉

3 reacties op 5 tips voor de beginnende onderwijsassistent

  1. Erg goed dat je je ervaringen zo onder woorden kunt brengen.
    Andere studenten kunnen dit herkennen en zo ervaren dat zij niet de enige met moeilijkheden zijn.

    Ik zou graag van je willen horen welke leuke, goede of fijne ervaringen je met kinderen hebt meegemaakt.
    Daarbij kun je je dan afvragen waarom dat kind zo fijn reageert. Wat heb jij daarvoor gedaan?

    Hou deze blog vol. Ik vind het erg interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *